image.jpeg

de catalogus "Vranken-Beelden" is een eigen uitgave uit 2008. Gedrukt door Waanders Drukkers, Zwolle. Ontwerp door Vormgeversassociatie, Hoog Keppel. Teksten door Jaap Nijstad en Marlies Hummelen. Fotografie van Tessa Posthuma de Boer, Mark van den Brink en Onno F. Roozen. 95 pagina's full color, 28x19 cm.

Catalogus is te koop in de winkel van Museum Beelden aan Zee of te bestellen via deze website.

image.jpeg

deze recencie stond in kwartaalblad Beelden 2010.


Vranken,Beelden staat in kleine letters op de monografie van het werk van André Vranken. Vranken gaf dit boek in eigen beheer uit. Beeldhouwers kun je opdelen in twee stromingen, zij die op de schouders staan van de klassieke beeldhouwkunst en zij die schatplichtig zijn aan Marcel Duchamp en van daar uit meer de conceptuele kant zijn uitgegaan. Tot de ene groep behoren de kunstenaars van weinig woorden, tot de andere groep die van veel woorden. Hun werk behoeft veel uitleg. Vranken is een kunstenaar van weinig woorden. De monografie staat vol beelden met hier en daar een stukje tekst en een bescheiden inleiding van filosoof Jaap Nijstad.
Vranken maakt torsen van klei die hij later in brons giet. Ondanks dat het hoofdzakelijk een kijkboek is, zijn die kleine stukjes tekst die Vranken zelf toevoegde heel aardig. Hij beschrijft de technieken die hij gebruikt om een beeld vorm te geven. Het is daardoor tevens een techniekenboek dat goed van pas kan komen voor kunstenaars die deze bedrevenheid zelf willen leren. Dat is handig omdat academies deze technische lessen nog maar zelden geven. Wat de beeldtaal betreft: Vranken maakt langgerekte hoge figuren, meestal zonder hoofd of armen. Een klassiek thema maar met een eigen signatuur. Als je een paar van zijn beelden hebt gezien, herken je in zijn andere beelden al snel de hand van de meester.

Astrid Tanis